Selasa, 11 Ogos 2009

H1N1: SANGAT BAHAYA

KUALA LUMPUR 7 Ogos – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, wabak selsema babi atau influenza A (H1N1) kini telah menjadi ancaman serius kepada negara dan menasihati orang ramai supaya tidak menghadiri majlis perhimpunan di tempat-tempat awam.
Beliau meminta semua rakyat mengambil langkah pencegahan secara menyeluruh ekoran angka kematian H1N1 meningkat kepada 15 sehingga hari ini dan banyak sekolah serta institusi pendidikan tinggi ditutup kerana terdapat kes jangkitan.
“Kalau (majlis) perhimpunan itu tidak perlu, tidak perlulah melainkan ada sesuatu mendesak. Tapi bila ada perhimpunan, kita akan tambah risiko kita kerana penyakit ini akan merebak,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Industri Sukan Malaysia di sini hari ini.
Selain menangguhkan kegiatan di kawasan umum, Najib berkata, langkah pencegahan daripada segi kebersihan boleh dilakukan seperti membasuh tangan dan memakai topeng terutama ketika berada atau hadir dalam majlis yang terbuka.
“Dari segi kesihatan kebersihan, kita hendaklah selalu mencuci tangan. Sebelum saya masuk tadi, saya telah cuci tangan sebab saya telah bersalaman dengan begitu ramai orang.
“Kalau kita perlu memakai topeng, pakailah. Tidak ada apa-apa kerugian,” katanya. - Bernama.
Saya berpendapat alangkah baiknya jika kita rakyat Malaysia mematuhi arahan yang diberikan oleh pihak Kementerian Kesihatan supaya apa juga perhimpunan dilarang termasuklah:
1. Menutup semua sekolah untuk sementara sehingga penularan H1N1 berkurangan.
2. Menutup semua pusat pengajian tinggi awam @ swasta untuk sementara.
3. Jualan Murah di pusat membeli belah utama seluruh negara.
4. Demonstrasi jalanan oleh semua parti politik @ NGO.
5. Semua pertandingan sukan @ rekreasi yang melibatkan orang ramai.
6. Majlis kenduri kahwin.
7. Majlis Anugerah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan